GEPPETTO AND THE WHALES – PASSAGES

Na de in 2014 verschenen debuutplaat “Heads Of Woe” was het gedurende een vrij lange periode weer windstil rond de uit de Antwerpse Kempen afkomstige pop, indie rock en Americana-muziek brengende formatie ‘Geppetto And The Whales” die al in 2009 werd opgericht. De twee deelnames van de groep aan ‘Humo’s Rock Rally’ in 2010 en 2012 en hun zeven tracks tellend ep-tje “People Of Galicove” dat in 2012 op de platenmarkt verscheen met de twee hitsingles “Oh My God” en “Juno” lagen aan de basis van de release van hun debuutalbum.

De band mocht in de voorbije jaren weliswaar hun kunnen demonstreren op zowat alle grote openluchtfestivals in de Benelux en op de podia van de betere Belgische en Nederlandse concertzalen. De zeskoppige formatie bestaat momenteel uit zangers-gitaristen Sander Sterkens en Kobe Dupont en gitarist Nikas Goossens, bassist Jan Fransen, pianist Tobie Speleman en drummer Carlo van Nispen.

De bandleden konden gedurende een aantal jaartjes in alle luwte en rust werken aan de release van een tweede full-cd die ons nu heeft bereikt onder de titel “Passages”. Voor de opname van het album werd een beroep gedaan op producer Brian F. Joseph, een man die zijn vakkennis eerder al had bewezen met om hun knappe arrangementen geroemde platen van o.a. ‘Bon Iver’ en Sufjan Stevens.

“Passages” bestaat uit dertien tracks waarin de diversiteit van ‘Geppetto And The Whales’ op sublieme wijze wordt gedemonstreerd. Openingstrack “Faust” is een folkballad die wordt gekenmerkt door subtiel strijkerswerk en erg knappe orkestratie. Dat de band voldoende tijd heeft genomen om de songs te laten rijpen blijkt uit nummers als “Tall Leaves”, “Nunki” en het schitterend gezongen “How We Got Here”.

Na een instrumentaal intermezzo in “A Man From Porlock” wordt vlekkeloos overgeschakeld naar het naar ons gevoelen beste nummer uit deze plaat: de prachtige melancholische ballad “I Know Who You Were” die u in een voor ‘Radio 1’ live gebrachte uitvoering op de video kan beluisteren. Ook het daaropvolgende “Ruts”, het wat later in een geheel instrumentale uitvoering te beluisteren ‘Rites Of Passage” en de afsluitende pianoballad “Düsseldorf” behoren tot het betere werk op “Passages”.

Zeker ook het vermelden waard is dat deze plaat werd opgenomen in de ‘Pine Hollow’-studio in Eau Claire, Wisconsin waar enkele lokale muzikanten even in de studio kwamen opduiken om er hun medewerking aan één of ander nummer te verlenen. Zo komt het dat we Ben Lester (van ‘Tallest Man On Earth’) op pedal steelgitaar horen meespelen op vier tracks, violist Rob Moose (van o.a. ‘The National’ en ’Arcade Fire’) zijn ding horen doen bij de song “Faust” en Trevor Hagen (van ‘Bon Iver’) op trompet horen spelen bij het nummer “At Little Bay”.

We zijn blij dat ‘Geppetto And The Whales’ hun tijd hebben genomen vooraleer ze deze tweede plaat hebben opgenomen en utgebracht, maar dat deze Belgische band dit uiteindelijk dan toch heeft gedaan verheugt ons evenzeer. Van dit soort muzikaal hoogstaande nummers zijn er nooit genoeg in deze hectische wereld.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Recordings

video